Geschiedenis in een notendop

 5-jarig jubileum

Het 1e Lustrum werd bescheiden gevierd met een middagconcert in ’t Haeren op 28 maart 1993. Aan deze middag werd medewerking verleend door de Gemengde Zangvereniging Grubbenvorst, Vocal Group Ambiance en het Grensland Mannenkoor uit Siebengewald, waar Jos Wilmer ook het dirigeerstokje zwaaide. Het Mannenkoor verscheen voor de eerste keer in de nieuwe uniformen. Het concert werd druk bezocht. Het jubilerend koor kreeg veel lovende reacties.
5 jarig jubileum
De eerste groepsfoto van het Grubbenvorster Mannenkoor, gemaakt tijdens de Kerstmarkt in 1995

Programma:
Die fröhlichen Zecher
Gussli moi gussli
Auf ihr Freunde
Hamborger Veermaster
Aus der Traube in die Tonne
Soldatenlied

 10-jarig jubileum

Het jaar 1998 stond in het teken van het 10-jarig jubileum van het koor. De jubileumcommissie o.l.v. Pierre Hanegraaf bestond verder uit: Wim Haket, Jacques Geurts, Peter Voncken, Wout de Kievit en Peter Swinkels (muzikale gedeelte). Dit jubileum werd op twee data gevierd: 21 juni een receptie en een concert op het Pastoor Vullinghsplein en op 31 oktober een groot jubileumconcert.
De oude uniformen hadden intussen hun beste tijd gehad. Het was tijd voor iets nieuws. De uniformencommissie bestond uit Pierre Oostdam en Frans Spekking. Met subsidie van het Anjerfonds konden nieuwe uniformen aangeschaft worden. Op 25 maart 1998 werden de nieuwe uniformen opgehaald. Ondanks een pasavond bleken veel kostuums niet of zeer slecht te passen. Maar met hulp van o.a. mevr. Hanegraaf kwam alles toch nog op zijn pootjes terecht en zag het koor er piekfijn uit: zwarte smoking, wit overhemd en blauw vlinderdasje. Voor de receptie op 21 juni werd er een staatsiefoto van het koor gemaakt, in de nieuwe kostuums.

10 jarig jubileum

Op 21 juni 1998, Vaderdag, vierde het koor haar tienjarig bestaan met een concert op het Pastoor Vullinghsplein, samen met de Meulezengers uit Venlo en The Company uit Grubbenvorst. Het concert begon om 12.00 uur. Van te voren was er gelegenheid om het bestuur te feliciteren. Na afloop van het concert werd het feest voortgezet met muziek van het Seniorenorkest Horst e.o. Onderdeel van de feestelijkheden was een “˜loterij”, waarbij de hulp van een koe werd ingeroepen: het zgn. “koeschijten”.
Op 31 oktober 1998 zou het grote Jubileumconcert plaatsvinden met gastoptredens van de Leudalzangers uit Heythuysen, het Buchter Mannenkoor, Wooden Chain en harmonie St. Joseph uit Grubbenvorst. Naarstig werd op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor het jubileumconcert. De veiling en de sporthal bleken geen haalbare kaart te zijn. Uiteindelijk werd besloten om uit te wijken naar het Gasthoes in Horst. De samenwerking met de koren uit Heythuysen en Buchten verliep voortreffelijk. De vele repetities over en weer en de gezamenlijke optredens smeedden een hechte band. De samenwerking met de eigen harmonie en Wooden Chain zorgde voor veel goodwill. Het concert werd een groot succes!

 15-jarig jubileum

Bij gelegenheid van haar 15-jarig jubileum organiseerde het Grubbenvorster Mannenkoor op 8 november 2003 een groot concert in Gemeenschapshuis ’t Haeren te Grubbenvorst. Naast het jubilerende koor waren er gastoptredens van het Reünie-Orkest Limburgse Jagers, Jachthoornblazers Grubbenvorst/Sevenum en de solisten Piet Aben, bugel; Jeu Savelkoul, trombone; Monique Topeeters, mezzosopraan; Theo Stappers, 1e tenor en Jo Strijbosch, bas/bariton. Het jubilerend koor stond onder leiding van Poul van Rooij en werd op de piano be-geleid door Oksana Bos Baljva. De zaal was geheel uitverkocht.

15 jarig jubileum

Programma
– Ehrenfanfare (blazers)
– Welkomstwoord (voorzitter)
– Die Begrüssung (koor en blazers)
– Aankondiging volgende nummers (Wim Versleyen)
– Bolen mi Lezi (koor)
– Bolero Militair (koor en blazers)
– Aus der Traube in die Tonne (koor en blazers)
– Hubertusmars (blazers)
De jubileumfestiviteiten werden afgesloten op 16 november met het verzorgen van een jubileummis in het klooster en een feestelijke brunch. De mis in het klooster werd om 11.00 uur gecelebreerd door pastoor Billekens. Het koor zong de Messe Brève en enkele andere stukken uit haar repertoire.
Om 12.30 was in ’t Haeren een feestelijke brunch voor de koorleden met hun partners, waar de Vocal Group To Be Continued uit Helden een bijzondere bijdrage aan leverde. Tevens werd officieel afscheid genomen van Peter Swinkels, die ongeveer 10 jaar het Grubbenvorster Mannenkoor dirigeerde.

 20-jarig

Op 9 maart 2008, de jubileumdag, werd om 11.15 uur de plechtige Eucharistieviering in de parochiekerk door het Grubbenvorster Mannenkoor opgeluisterd. Celebrant was pastoor Peters. De koorleden verschenen in een zwart kostuum, met wit overhemd en rood strikje. De plechtigheid werd op video vastgelegd door Annie Zinken.
Na de mis werden bij de Witte Dame en bij het voormalig gemeentehuis nieuwe”staatsieportretten” van het koor gemaakt. Vervolgens werd in Brasserie de Witte Dame een lunch geserveerd. De jubileumdag werd afgesloten met een vriendschappelijke Jeu de Boule competitie op de Petanquebanen in Grubbenvorst. Na de prijsuitreiking was het in het clublokaal van de Jeu de Boulevereniging nog gezellig vertoeven.

20 jarig jubileum

 25-jarig jubileum

Enkele wetenswaardigheden uit ons Jubileumjaar

We starten het jubileumjaar in september 2012 met de dirigente Oksana Baljva en vierendertig leden. Het eerste belangrijke evenement is het Kerstconcert. Aan dit speciale concert hebben de volgende artiesten deelgenomen; Het Heldens Koperensemble, Oxana Thijssen, harp, Dorris van den Meerendonk, sopraan, Jean Paul Steijvers, piano. Het is een heel sfeervol en succesvol concert geworden.

Vervolgens is het even stil tot 10 maart 2013 de dag waarop het koor precies vijfentwintig jaar bestaat. We vieren dit heuglijke feit met een speciaal voor ons gecomponeerde Russische Mis. Aansluitend is er met de partners en genodigden een gezellige brunch in “In de Witte Dame”.

Op 1 april, 2e Paasdag verzorgen we traditiegetrouw de H. Mis in de kloosterkapel van La Providence.

Tijdens de Grubbenvorster Revue “De kinder vân Kaldenbrook” zijn een aantal leden van ons koor actief als speler.

Op vrijdag 26 april is het dan zover. Het hele koor met partners gaat voor een gezellig weekend naar Bad Bentheim. Daar genieten we op zaterdag van de rondleiding in het kasteel. In de bij het kasteel behorende kapel geven we een concert. De volgende dag luisteren wij met onze eigen Russische Mis in de kloosterkerk van Bardel de H. Mis op. Na een bezoek aan de dierentuin van Nordhorn gaan we terug naar Grubbenvorst. Daar sluiten we het meer dan geslaagde weekend af met een heerlijk diner bij ” de Vonkel “.

Home page 003

Na een korte rustperiode zijn we op 2 juni alweer van de partij bij het picknickconcert van het smartlappenkoor ” Huûr ôs” .

Als afsluiting van de eerste helft van het jubileumjaar gaan we met een stadsgids in Venlo een rondwandeling maken. Aansluitend wordt er bij Paul Snijders in de tuin aan een zestal vijfentwintigjarige jubilarissen een gouden speldje met de initialen ” GMK ” erop overhandigd. Een hapje en een drankje maken het feestje compleet.

We zijn ook van de partij als onze dirigente Oksana Baljva gaat trouwen met haar Peter Bos. Uiteraard zingen we ook hier de door haar gecomponeerde Russische Mis.

Vervolgens is op 8 september het tweejaarlijkse Cultura Grubbenvorst aan de beurt. Ook hier zijn we met ons koor aanwezig om de toehoorders van onze muziek te laten genieten.

Op uitnodiging van het Blericks Mannenkoor verzorgen wij op 19 oktober een gedeelte van hun concertavond.

We naderen langzaam maar zeker het einde van ons jubileumjaar. Een mooi moment om het jubileumboek te presenteren. Hiervoor verzamelen zich op 30 oktober de leden, oud-leden. Partners van overleden leden, sponsoren en vrienden van het koor zich in ’t Haeren.

Om de cirkel helemaal rond te maken vindt er op zondag 17 november de jaarlijkse Caecilia plaats. Ditmaal in de Lindenhoeve in Grubbenvorst.

Al met al een jaar waar we met plezier en ook wel met een beetje trots op terug kunnen kijken.

 30 jarig jubileum

In 2018 bestond het koor 30 jaar. De eerste activiteit om dit te vieren was een gezamenlijke lunch in la Providence. Hierbij waren uiteraard onze partners en de “vrienden van het koor” ook aanwezig.

Tijdens het Caecilafeest hebben we, passend bij het feit dat het koor 30 jaar bestond, een bezoek gebracht aan het museum “Terug in de Tijd”. ’s Avonds was er het eerste optreden van Pu(u)r Zang.

Ter afsluiting van het jubileumjaar was er dit jaar een op 19 december kerstconcert met meerdere gastoptredens. Naast ons koor traden op Vocal Group Happy Sound uit Hegelsom, kinderkoor Weiterbeek uit Horst met Jacqueline Fijnaut, solisten Babs van Bree en Bart Rievers uit Grubbenvorst.